2023-04-13 14:47:21

Darbs no mājām: vai birojs viesistabā der ikvienam?

2016.08.30

Arvien vairāk darbinieku meklē iespējas, kā labāk ievērot darba un privātās dzīves līdzsvaru, savukārt uzņēmumi ievieš fleksiblākus noteikumus, kas ļauj darbiniekiem pildīt savus pienākumus attālināti. Vai arī Tu vēlies izmēģināt strādāšanu no mājām? Zemāk esam aprakstījuši dažus plusus un mīnusus, ar ko var nākties saskarties, strādājot no mājām.

 

 

PLUSI

Naudas ietaupīšana

Darbs no mājām ļauj ietaupīt tos naudas līdzekļus, ko Tu citkārt tērētu sabiedriskajam transportam, degvielai un autostāvvietām. 

 

Vieglāk koncentrēties

Strādājot mājas ir vieglāk koncentrēties, jo var izvairīties no ierastās biroja kņadas un radīt sev tādu vidi, kurā ir maz uzmanības novērsēju.

 

Būšana kopā ar ģimeni

Daudziem ir būtiski biežāk būt kopā ar ģimeni. Vecākiem ir mierīgs prāts, zinot, ka viņi pat darba laikā atrodas līdzās saviem bērniem. To var attiecināt arī uz tiem gadījumiem, kad jārūpējas par ģimenes vecākajiem locekļiem - darbs no mājām lieliski atrisina šos jautājumus.

 

Mazāk stresa

Stresu izraisa dažādi faktori: sastrēgumiem pilns ceļš uz darbu, kolēģi, nemierīga darba vide. Darbs no mājām ļauj izvairīties no šiem stresa izraisītājiem.

 

Augstāka produktivitāte

Darbinieki, kas strādā mājās, atzīst, ka palielinās viņu produktivitāte, jo ir mazinājies ikdienas stress, kā arī ir daudz mazāk lietu, kas novērš uzmanību.

 

MĪNUSI

Nošķirtība no kolektīva

Tie, kas strādā no mājām, mēdz žēloties, ka nav iespējas pakomunicēt ar kolēģiem un izjust piederību komandai. Tev būs jāpieliek lielākas pūles kontaktu uzturēšanai, lai darbs no mājām neradītu nošķirtības sajūtu. 

 

Grūtības atdalīt darbu no mājas dzīves

Atrodoties mājās, var rasties vēlme padarīt kādus no mājas darbiem. Ir būtiski novilkt stingru robežu starp darba un mājas dzīvi, lai izvairītos no situācijas, kad kāda no šīm jomām cieš dēļ nepaveikto darbu daudzuma.

 

Nepieciešamība saglabāt augstu pašdisciplīnu

Darbs no mājām nav piemērots visiem. Lai veiksmīgi pildītu savus pienākumus attālināti, nepieciešama disciplīna, paškontrole un motivācija. Šeit var palīdzēt vienošanās par regulāru atskaišu sniegšanu vadībai - tās ļaus ne tikai saglabāt kontaktu ar kolēģiem, bet arī disciplinēs, jo būs nepieciešams uzskatīt paveiktos darbus.

 

Mazāk iespēju mācīties un apmainīties ar pieredzi

Strādājot birojā, kolēģi var mācīties viens no otra, kā arī lūgt padomu. Savukārt, strādājot mājās ar mācīšanos ir jānodarbojas patstāvīgi. Der atcerēties, ka mūsdienu tehnoloģijas var palīdzēt veicināt pieredzes apmaiņu un kontaktus ar kolēģiem.

 

Nošķirtība no uzņēmuma iekšējiem notikumiem

Laiku pa laikam uzņēmumā notiek kādas pārmaiņas (piemēram, tiek plānota jaunu darbinieku pieņemšana u.c.) un kolēģi mēdz pārspriest tās savā starpā. Ja Tu strādā mājās, var gadīties, ka šāda iekšējā informācija līdz Tevim nenonāk.

 

Kādus plusus un mīnusus Tu saskati strādāšanā no mājām? Pastāsti komentāros!