2023-04-13 14:47:21

Gandrīz katrs piektais strādājošais Latvijā saņem algu aploksnē

2016.06.16

Gandrīz katrs piektais strādājošais Latvijā saņem algu aploksnē

Gada laikā par 7% samazinājies Latvijā strādājošo skaits, kas visu vai kādu daļu algas saņem neoficiāli, taču aplokšņu algu īpatsvars joprojām ir augsts – aptuveni 18% no speciālistu darba portāla www.cvmarket.lv aptaujas dalībniekiem atbildējuši, ka saņem algu, no kuras netiek samaksāti nodokļi. Salīdzinot ar portāla pētījumu pirms gada, aplokšņu algas samazinājums ir ievērojams – no 25% līdz 18% samazinājies respondentu skaits, kas norāda, ka algu saņem neoficiāli. Tomēr joprojām tikai 82% aptaujāto atbildējuši, ka visu algu saņem oficiāli. 5% norādījuši, ka lielākā daļa viņu algas ir oficiāla, tomēr daļa algas ir aploksnē. Savukārt 8% no nelegālo ienākumu saņēmējiem atbildējuši, ka lielākā daļa no viņu algas ir nelegāla, bet 5% visa alga ir aploksnē.

Atzinīgi novērtējams oficiāla algas saņēmēju pieaugums, ņemot vērā arī to, ka alga aploksnē ir viens no galvenajiem iemesliem darbinieku aiziešanai no darba un jaunu darba piedāvājumu izskatīšanai.

Iespējams, oficiāli izmaksātā atalgojuma saņēmēju skaita palielināšanās norāda uz ekonomiskās situācijas uzlabošanos valstī, tomēr vēl pērnā gada nogalē 89% CV Market aptaujas dalībnieku norādīja, ka ekonomiskās situācijas uzlabošanos valstī nav izjutuši. Pētījums par to, vai strādājošie visu algu saņem oficiāli, veikts speciālistu darba portālā www.cvmarket.lv, š.g. jūnijā aptaujājot vairāk nekā 350 respondentu.

 

Darba sludinājumi

Atslēgvārdi: