2023-04-13 14:47:21

Darba meklētāji ar augstāku izglītību prasa augstāku atalgojumu

2016.06.16

kapnes-cvmarket

Jo augstāks ir darba meklētāju izglītības līmenis, jo lielāku atalgojumu viņi prasa par savu darbu – liecina speciālistu darba portālā cvmarket.lv reģistrēto CV datu analīze. Ja darba meklētājs, kam ir profesionālā izglītība, arodizglītība vai pirmā un otrā līmeņa profesionālā izglītība kā vēlamo atalgojumu norāda vidēji 845 euro pirms nodokļu samaksas, tad augstskolā bakalauru grādu ieguvis darba meklētājs prasa par 25% vairāk – vidēji 1059 euro mēnesī.

Tāpat ir atšķirība starp augstākās izglītības grādu ieguvējiem – jo augstāka līmeņa grāds, jo lielāku atalgojumu vēlas potenciālais darbinieks. Atšķirība starp bakalauru un maģistru prasībām ir aptuveni 21% – maģistri kā vēlamo atalgojumu norāda vidēji 1285 euro mēnesī pirms nodokļu nomaksas. Turpretī doktora grādu ieguvušie vēlas saņemt vidēji 2300 euro mēnesī, kas ir par 79% vairāk nekā darba meklētāji ar maģistra grādu un divreiz vairāk par darba meklētājiem ar bakalaura grādu.

“Šie dati liecina ne tikai par izglītības un darba samaksas sasaisti, bet arī par izglītības nozīmi cilvēka pašapziņas celšanā,” norāda CV Market Latvijas filiāles vadītāja Renāte Zīverte.
Cilvēks, kurš novērtē sevi, vēlas gūt maksimālu labumu no iegūtās izglītības un attaisnot savā izglītībā ieguldītos līdzekļus. Darbinieks ar pašapziņu būs mērķtiecīgs, orientēts uz rezultātu un sevis pilnveidošanu, un darba devējs no viņa saņems lielāku atbildību un iniciatīvu.

 

Visi darba piedāvājumi šeit>>