2023-04-13 14:47:21

53% aptaujāto darba meklētāju nesaņem atgriezenisko saiti no darba devēja par atteikuma iemesliem

2017.01.24

atgriezeniska_saite

Vairāk nekā puse jeb 53% aptaujāto darba meklētāju visbiežāk nesaņem atgriezenisko saiti no darba devēja par iemesliem darba atteikumam, liecina darba portāla cvmarket.lv veiktā aptauja.

Aptaujā „Ja neizturējāt konkursu uz vakanci, kādu atgriezenisko saiti no darba devējiem (intervētājiem) esat saņēmis visbiežāk?” otra populārākā atbilde, kuru atzīmējuši 23% respondentu, ir: „Mēs izvēlējāmies kandidātu, kurš precīzāk atbilst vakances prasībām”.

4% aptaujāto no potenciālā darba devēja saņēmuši skaidrojumu, ka nav piemēroti vakancei, jo viņu kvalifikācija ir pārāk augsta konkrētajam darbam. Savukārt 3% respondentu vakance atteikta, jo darba meklētājs neesot bijis pietiekami kvalificēts konkrētajam amatam. Tikmēr 2% aptaujāto kā darba devēja norādīto atteikuma iemeslu atzīmējuši atbilžu variantu „Jūsu atalgojuma līmenis ir augstāks par mūsu atalgojuma budžetu”.  Savukārt darba meklētāja vērtību nesakritība ar uzņēmuma vērtībām kā iemesls atteikumam norādīta 1% gadījumu. 14% respondentu darbs atteikts dažādu citu iemeslu dēļ.

„Tendence, ka darba meklētāji nesaņem atgriezenisko saiti pēc darba intervijas, ir vērtējama negatīvi,” aptaujas rezultātus komentē cvmarket.lv personāla atlases vadītājs Kristaps Kolosovs. “Komentāru nesniegšana vai ļoti vispārināta atbilde nerada iespēju darba ņēmējam uzlabot savu sniegumu nākamās intervijas laikā vai arī kompetences, kas attiecīgajam amatam ir nepieciešamas.”

Aptaujas dati atklāj - uz problēmu ar atgriezeniskās saites neesamību no darba devēja puses norāda vienlīdz daudz abu dzimumu pārstāvji visplašākajā vecuma amplitūdā. Tikmēr skaidrojumu, ka kandidāts nav pieņemts, jo viņa vietā atrasts atbilstošāks, biežāk saņēmuši darba meklētāji līdz 35 gadu vecumam. Savukārt lielāku algu nekā darba devējs spēj nodrošināt vairāk vēlējušies vīrieši.

Jautājot K. Kolosovam, kāda būtu pareiza atbildes sniegšanas pēc darba intervijas, personāla atlases vadītājs norāda: “Pirmkārt, ir jābūt godīgam, taču konstruktīvam. Piemēram, var izmantot labi zināmo, taču aizvien atzīto hamburgera metodi – novērtē, kas ir labi, ko vajag pilnveidot, kā arī iesaki rekomendācijas, kā to izdarīt, piemēram, izlasīt kādu literatūru vai citus materiālus. Protams, ir grūti komunicēt saistībā ar atteikumu, jo biežāk tas nav kādas vienas komponentes iztrūkums, bet gan iemeslu kopums. Tomēr uzskatu, ka tas ir jādara, jo mēs nevaram gaidīt, ka, nemainot savu pieeju atgriezeniskās saites sniegšanā, novērosim darba meklētāju pilnveidi. Tieši otrādi, aizvien vairāk veidosim situāciju, kad darba tirgus pieprasa vienu prasmju kopumu, taču darba meklētājiem piemīt citas prasmes.”

Cvmarket.lv aptaujā  „Ja neizturējāt konkursu uz vakanci, kādu atgriezenisko saiti no darba devējiem (intervētājiem) esat saņēmis visbiežāk?” kopumā piedalījās 543 respondenti vidēji vecumā no 20 līdz 55 gadiem.


sapnu_darbs