2023-04-13 14:47:21

84% aptaujāto iedzīvotāju atzinīgi vērtētu uzņēmumu ar 6h darba dienu

2017.05.08

6h_darba_diena

84% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju būtu pozitīvi noskaņoti pret uzņēmumu, kurā jāstrādā tikai sešas stundas dienā, liecina darba portāla CV Market veiktā aptauja.
 
Aptaujā „Kā Jūs vērtējat uzņēmumu, kurš piedāvā sešu stundu darba dienu?” 46% respondentu norādījuši, ka vērtē to pozitīvi, jo šāda diena ir produktīvāka. 24% aptaujāto ir labvēlīgi noskaņoti, norādot, ka tādējādi darbiniekiem ir labāks darba un privātās dzīves balanss. Savukārt 14% aptaujas dalībnieku atzīmējuši atbilžu variantu „Pozitīvi, jo uzņēmums ir ar progresīvu domāšanu”.
 
Tajā pašā laikā 11% respondentu norādījuši, ka uzņēmumu ar šādu darba laiku vērtē negatīvi, jo tādā darbavietā visticamāk ir mazs atalgojums. Savukārt 5% savu negatīvo nostāju pamatojuši ar faktu, ka sešās stundās nevar pagūt visu izdarīt.
 
„Lai gan lielākā daļa aptaujāto būtu iepriecināti strādāt uzņēmumā ar sešu stundu darba laiku, jāapzinās, ka šāds modelis nebūs efektīvs vienmēr un visur,” aptaujas rezultātus komentē CV Market personāla atlases vadītājs Kristaps Kolosovs. Viņš skaidro, ka ražojošie uzņēmumi ar 24h nepārtrauktu darbību nav ieinteresēti samazināt darba dienu, jo tas rezultētos ar papildu darbaspēka piesaisti, līdz ar to arī ar administratīvo izmaksu pieaugumu. “Piemēram, mēs CV Market pārdošanas komandas darba laiku esam noteikuši no plkst.9.00 līdz plkst.17.00, jo uzskatām, ka rezultāts ir svarīgāks par formalitātēm. Mēs rūpīgi atlasām profesionāļus, kas ir pašmotivēti un spēj sasniegt izcilus rezultātus pat strādājot 7h darba dienu,” norāda Kolosovs.
 
Aptaujas rezultāti parāda, ka sešu stundu darba dienu par produktīvāku uzskata vienlīdz daudz abu dzimumu pārstāvju visplašākajā vecuma kategorijā. Tikmēr šādu darba laiku tieši darba – privātās dzīves balansa dēļ vairāk novērtē sievietes. Daiļā dzimuma pārstāves arī biežāk norādījušas uz uzņēmuma progresīvo domāšanu, ieviešot šādu darba dienu. Tikmēr vīrieši biežāk nekā sievietes šādu risinājumu vērtē negatīvi, pamatojot to ar mazo atalgojumu.
 
Aptaujā iezīmējas, ka sešu stundu darba dienu par produktīvu biežāk uzskata finanšu, apdrošināšanas, vadības, informācijas tehnoloģiju nozarē, kā arī valsts pārvaldē strādājošie. Tikmēr tie aptaujas dalībnieki, kuri norādījuši, ka uzņēmumā ar šādu darba laiku arī atalgojums varētu būt mazs, lielākoties pārstāv rūpniecības, ražošanas, tieslietu un pārdošanas jomas. 
 
Tikmēr Zviedrijas pieredze, kur daudzi uzņēmumi jau pakāpeniski pāriet uz sešu stundu darba dienu, liecina, ka šāds darba laiks patiešām paaugstina darba produktivitāti. Ziņu aģentūra „Bloomberg” vēsta – Zviedrijas valdības finansētais gadu ilgais pētījums Svartedalenas pansionātā pierādījis – pārejot uz sešu stundu darbadienu, šīs iestādes darbinieces – 68 māsas – uz pusi mazāk devās slimības atvaļinājumos, 2,8 reizes mazāk vēlējās ņemt atpūtas pauzes, kā arī jutās par 20% laimīgākas nekā līdzvērtīgas darbinieces citur. Kopumā tas viņu darba produktivitāti ļāva uzlabot par 64%. Tajā pašā laikā pētījuma pārstāvji atzīst – šāds darba laiks nav populārs ne Eiropā, ne arī Amerikā, jo kompānijas tomēr raizējas par darba produktivitātes krišanos, saīsinot darba laiku.
 
CV Market aptaujā „Kā Jūs vērtējat uzņēmumu, kurš piedāvā sešu stundu darba dienu?” kopumā piedalījās 853 respondenti vidēji vecumā no 20 līdz 55 gadiem.
 
darba_piedavajumi