2023-04-13 14:47:21

68% iedzīvotāju ir pārliecināti, ka viņu pašvaldībā jaunas darba vietas pēc vēlēšanām neradīsies

2017.06.27

pasvaldibas

Lielākā daļa jeb 68% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka pēc pašvaldību vēlēšanām jaunu darba vietu rašanās nav gaidāma, liecina darba portāla CV Market veiktā aptauja.
 
Aptaujā „Vai, Jūsuprāt, jaunais domes sasaukums pozitīvi ietekmēs jaunu darba vietu rašanos Jūsu pašvaldībā?” 33% respondentu atzīmējuši atbilžu variantu „Nē”, 35% aptaujāto šādu pašu noskaņojumu pamatojuši ar faktu, ka jaunajā domes sasaukumā nav būtisku izmaiņu. Savukārt 32% aptaujas dalībnieku tomēr tic, ka vēlēšanas būs nesušas pozitīvas vēsmas darba vietu skaitā attiecīgajā pašvaldībā.
 
“Kopējās tendences parāda, ka 2/3 no sabiedrības netic politiskajai ietekmei uz labklājību,” aptaujas datus komentē CV Market personāla atlases vadītājs Kristaps Kolosovs. “Tāpat pēc vēlēšanām izteiktas spēku pārsvaru izmaiņas lielākajā daļā pašvaldību nav notikušas, kas tikai pastiprina iedzīvotāju pārliecību, ka saimniekojot vecajam sastāvam, būtiski uzlabojumi darba jomā nav gaidāmi. Tajā pašā laikā neliela daļa iedzīvotāju vēl saglabā ticību uzlabojumiem.” Kolosovs piezīmē, ka aptaujas rezultāti gan balstās uz cilvēku emocijām un pašreizējo noskaņojumu, bet reālo situāciju rādīs laiks.
 
Aptaujas dati arī atklāj, ka lielākā skaitā noskaņotas uz pozitīvām pārmaiņām pēc pašvaldību vēlēšanām ir sievietes. Savukārt vīrieši negatīvo nostāju biežāk gadījumu pamatojuši ar faktu, ka jaunajā domes sasaukumā nav būtisku izmaiņu.
 
No tiem aptaujātajiem, kuri uzskata, ka pēc vēlēšanām varētu rasties jaunas darba vietas pašvaldībā, lielākā daļa darbojas apkalpojošajā sfērā, pārdošanas nozarē, kā arī finanšu un apdrošināšanas sektorā. Visaktīvākie aptaujas atbildētāji pārstāv tādas pilsētas kā Rīgu, Jelgavu, Daugavpili un Ventspili, par kuru vēlēšanu rezultātu ietekmi uz nodarbinātību izteikts visvairāk gan pozitīvu, gan negatīvu viedokļu.
 
Tikmēr pētījumi arī ārpus Latvijas apliecina, ka papildu darba vietas ir svarīgs aspekts, ko vēlētāji sagaida no jaunās varas. Šī gada maijā Lielbritānijas grāfistē Kornvolā veiktās vietējās aptaujas dati pirms parlamenta vēlēšanām liecināja, ka iedzīvotāji, kuriem vēl nav savu favorītu, partiju izvēlas pēc konkrētiem tās solījumiem. Kā vēsta „CornwallLive.com”, pirmajās vietās ierindojās tie politisko spēku solījumi, kas paredzēja palielināt skolu budžetus, kā arī par prioritāti izvirzīja ar nodarbinātību saistītos jautājumus. Tas iekļāva tādus solījumus kā pieņemt darbā papildu 10 000 veselības aprūpes darbinieku, apturēt slimnīcu „iesaldēšanu”, nepaaugstināt PVN, samazināt mācību izmaksas un citas izmaiņas.
 
CV Market aptaujā „Vai, Jūsuprāt, jaunais domes sasaukums pozitīvi ietekmēs jaunu darba vietu rašanos Jūsu pašvaldībā?” kopumā piedalījās 570 respondenti vidēji vecumā no 20 līdz 55 gadiem.

darba_piedavajumi