2023-04-13 14:47:21

Iekārojamākie darba devēji Latvijā 2015. gadā

2016.06.16

 

Noskaidroti 2015.gada iekārojamākie darba devēji Baltijā: Latvijā līderis Latvenergo 

Iekārojams darba devējs


Jau ceturto gadu speciālistu darba portāla cvmarket.lv organizētajā aptaujā par iekārojamāko darba devēju atzīta valsts akciju sabiedrība Latvenergo. Otrā un trešā vieta, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, apmainījusies pozīcijām – šogad otrie SIA Latvijas Mobilais Telefons, trešie – SIA Lattelecom. Pirmajā iekārojamo darba devēju pieciniekā tiem pievienojusies arī SIA Statoil Fuel & Retail Latvia un piekto vieto dala SIA Draugiem un AS Latvijas valsts meži.

Aptaujā kopā nosaukti vairāk nekā 250 uzņēmumi, valsts un pašvaldību iestādes, ko darba meklētāji un darbinieki atzinuši par labiem darba devējiem. Starp faktoriem, kas ir noteicošie darbinieku vēlmē strādāt konkrētā uzņēmumā, respondenti visbiežāk minējuši uzņēmuma tēlu un reputāciju – vai tas ir stabils un progresīvs, uz attīstību vērsts uzņēmums. Daļa aptaujāto uzsvēruši, ka nozīme ir tam, ka tas ir starptautisks uzņēmums, bet daļai tikpat cienījams šķiet stabils Latvijas uzņēmums. Būtiski, ka tas ir orientēts uz ilgtspējīgu attīstību, konkurētspējīgs un godīgs tirgus līderis, ar labu reputāciju un atpazīstamu un prestižu zīmolu. Otrkārt, darbinieki vēlas strādāt pie laba darba devēja, tas ir, uzņēmumā, kurā ir labi darba apstākļi, sakārtota iekšējā darba vide un jo īpaši svarīgi – ir īpašnieku un vadītāju pozitīva un godīga attieksme pret darbiniekiem. Darbinieki ciena profesionālus, gudrus un cilvēcīgus vadītājus. Kā trešais biežāk minētais faktors, kas raksturo iekārojamu darba devēju, minēts labs atalgojums. Darbinieki novērtē stabila atalgojuma nozīmi, kā arī to, ka tas ir konkurētspējīgs ne tikai Latvijā, bet arī Eiropā, atbilstošs slodzei un taisnīgs. Bez tam darbinieki augstāk par iespējami lielāku aplokšņu algu novērtē atalgojumu, no kura tiek godīgi samaksāti nodokļi.

Savukārt uz jautājumu, pie kāda darba devēja negribētu strādāt, tikpat bieži cik zems un darba slodzei neatbilstošs atalgojums minēta arī slikta darba devēja attieksme pret darbiniekiem, nesakārtota darba vide un birokrātija. Tāpat aptaujas dalībnieki norāda, ka nevēlas strādāt uzņēmumā, kas ir negodīgs gan pret saviem darbiniekiem, gan arī pret saviem klientiem, maldinot tos un piedāvājot nekvalitatīvu preci vai pakalpojumu. Aptauja Iekārojamākais darba devējs norisinājās no 30.marta līdz 25.maijam un tajā piedalījās 576 respondenti, aizpildot aptaujas anketas interneta portālos www.cvmarket.lv un www.delfi.lv.

Aptauja par iekārojamākajiem darba devējiem norisinājušās arī pārējās Baltijas valstīs, kur to organizēja CV Keskus OU Igaunijā un CV Keskus OU Lietuvas filiāles. Arī kaimiņvalstu darba tirgū tendence ir līdzīga – iekārojamāki ir stabili uzņēmumi ar labu reputāciju, vērsti uz attīstību. Vairāk nekā trešdaļa Igaunijas respondentu atzinuši, ka svarīgāk par atalgojumu ir uzņēmuma piedāvātā profesionālās izaugsmes iespēja. Igaunijā visiekārojamākie darba devēji 2015.gadā ir Esti Energia, Skype Technologies un Transferwise Ltd Estonian Branch, savukārt Lietuvā – Barclays Technology Centre Lithuania, IKEA Lietuva un SEB banka.

Iekārojamākie Latvijas darba devēji 2015 (vairāki uzņēmumi dala vienu vietu)

AS Latvenergo
SIA Latvijas Mobilais Telefons
SIA Lattelecom
SIA Statoil Fuel & Retail Latvia
AS Latvijas valsts meži
Draugiem.lv (SIA Draugiem)
AS Air Baltic
Havas Europe (SIA North Hub Services)
AS Latvijas Dzelzceļš
Nordea Bank AB Latvijas filiāle
AS ABLV Bank
Latvijas Banka
SIA Tele2
AS UPB
SIA Tieto Latvia
AS Starptautiskā lidosta Rīga
Accenture Latvijas filiāle
AS Aldaris
AS Drogas
AS Latvijas Gāze