2023-04-13 14:47:21

Gandrīz 40% Latvijas iedzīvotāju nespēj atrast balansu starp darbu un privāto dzīvi

2018.03.15

balanss

 

Teju 40% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju nespēj samērīgi savienot darbu ar privāto dzīvi, liecina darba portāla CV Market veiktā aptauja.

Aptaujā „Vai Jums izdodas ievērot balansu starp darbu un privāto dzīvi?” 39% aptaujas dalībnieku atbildējuši noraidoši. No tiem 35% strādājošo norāda, ka laika trūkuma dēļ cieš viņu privātā dzīve, savukārt 4% respondentu atklāj, ka laika trūkuma dēļ cieš viņu darbs. 61% respondentu apstiprinājuši, ka viņiem ir izdevies atrast vidusceļu starp darbu un personīgo dzīvi.

„Tas, cik lielā mērā ir iespējams sabalansēt darba un privāto dzīvi, ir atkarīgs ne tikai no paša darbinieka, bet arī konkrētā darba devēja,” aptauju komentē CV Market personāla atlases vadītājs Kristaps Kolosovs. “Darba devējam ir jāorganizē darbs tā, lai darbinieki nepārstrādājas. Tas nozīmē izstrādātu sistēmu, kas ļauj darbiniekiem strādāt racionāli, nevis 9 - 10 stundas dienā.” Tāpat K.Kolosovs norāda - ja darba devējs ir arī saprotošs ikdienas situācijās, piemēram, kad darbiniekam nepieciešams ātrāk aiziet no darba vai paņemt brīvu dienu bez oficiālas slimības lapas, darbiniekam sakārtot savu dzīvi ir vieglāk, kas vēlāk atspoguļojas arī darba rezultātos.

Tāpat viņš skaidro, ka arī pašiem darbiniekiem ir jāmāk plānot savs laiks, un noteikt prioritātes.Iemesli, kādēļ strādājošie bieži par ilgu pavada darbā, ir gan pašu vēlme vairāk nopelnīt, gan pierādīt sevi un kāpt pa karjeras kāpnēm. Taču ar laiku šāds dzīvesveids mēdz novest līdz darbinieka izdegšanai.

Aptaujas dati liecina, ka biežāk laika trūkumu savai personīgajai dzīvei izjūt strādājošie vecumā virs 35 gadiem, un jo īpaši vīrieši. Tajā pašā laikā stiprā dzimuma pārstāvji ir arī tie, kuri biežāk atzīmējuši, ka laika trūkuma dēļ cieš viņu darbs. Tas izteiktāk iezīmējas gados jaunākiem vīriešiem.
 
Tie aptaujātie, kuriem darbs aizņem lielāko daļu ikdienas, visbiežāk ieņem vadošus amatus, kā arī pārstāv ar administrēšanu un asistēšanu saistītas jomas. Tikmēr tie respondenti, kuri privātās dzīves dēļ kavē darbu, visbiežāk strādā apkalpojošajā un pārdošanas sfērā.
 
Nespēja sabalansēt darbu ar privāto dzīvi ir aktuāla arī globālā mērogā. Gallup pētījums atklāj, ka ilgāk par standarta darba laiku jeb 40 stundām nedēļā, darbā pavada teju puse pilnu laika darbu strādājošo amerikāņu. Tikmēr četri no desmit aptaujātajiem atklājuši, ka viņu darba laiks aizņem pat 50 stundas nedēļā.  Iemesli šādam darbam apjomam ir gan personīgās ambīcijas konkrētā amatā, gan darba samaksas struktūra, gan arī fakts, ka daudzi strādā vairākās darbavietās. Atklājies, ka vidēji 86% amerikāņu strādā vienā darbavietā, 12% - divās -, bet 2% trijās un pat vairāk darbavietās.
 
CV Market aptaujā “Vai Jums izdodas ievērot balansu starp darbu un privāto dzīvi?” kopumā piedalījās 1345 respondenti vidēji vecumā no 20 līdz 55 gadiem.
 
 Aptauja tika veikta no 20.02.2018. līdz 12.03.2018.

visas_vakances