2023-04-13 14:47:21

5 punkti, kam nebūtu jābūt labā vakances aprakstā

2018.02.19

Labi noformēts vakances apraksts – pirmais solis pretī īstajam kandidātam. Šajā rakstā varēsiet uzzināt, kā izvairīties no izplatītākajām kļūdām un izcelties starp citiem līdzīgiem piedāvājumiem. 

“Meklējam 20 gadus vecu profesionāli ar 15 gadu darba stāžu”

Pirmkārt, vēlamo vecumu principā labāk nenorādīt, jo tas ir diskriminējošs faktors. Otrkārt, uzstādīt nepiepildāmas prasības nav godīgi. Tas attiecināms ne tikai uz vecuma ierobežojumiem, bet arī uz nereāliem darba grafikiem, fiziski neizpildāmiem pienākumiem un nesaderīgām iemaņām.

Ja Jūs tiešām vēlaties atrast labāko darbinieku, precīzi norādiet, kas tieši ietilps kandidāta pienākumos, kādas zināšanas un pieredze ir nepieciešama. Visam jābūt saprāta robežās.

“Darbam meklējam darbinieku”

Un tas ir “kasieris/bārmenis/oficiants/administrators/virtuves strādnieks”, un tikpat labi arī “inženieris” vai “menedžeris”. Vakances nosaukums ir galvenā garantija tam, ka Jūsu piedāvājums sasniegs pareizo auditoriju. Ja vakances nosaukums neļauj saprast, kam tieši paredzēts šis darba piedāvājums, varbūtība, ka vakance vispār tiks apskatīta, būtiski samazinās. Labāk precīzi uzrakstīt “Pārdošanas speciālists internetveikalā”, “Inženieris-konstruktors” vai “Bārmenis”.

“Netērējiet mūsu laiku, ja Jūs…”

Jā, bieži vien uz vakancēm atsaucas pilnīgi neatbilstoši darba meklētāji. Jā, iepazīšanās ar viņu CV aizņem laiku. Un nē – tas nav attaisnojums, kas ļauj kļūt rupjam. Tādas frāzes kā “netērējiet savu laiku”, “CV bez fotogrāfijām netiks izskatīti” neraisa nekādas pozitīvas emocijas, tieši otrādāk – tās atgrūž lasītājus. Un ne vien neatbilstošos kandidātus, bet arī piemērotus speciālistus. Ja vēlaties ietaupīt laiku un pasargāt sevi no darba meklētājiem, kas neatbilst prasībām, labāk maksimāli skaidri un saprotami aprakstiet, ko cerat ieraudzīt kandidāta CV, nevis to, ko kategoriski nevēlaties tur ieraudzīt.

Ja tomēr esat pavisam noguris saņemt CV no darba meklētājiem, kuru prasmes un pieredze ne tuvu nav gaidītajai, izmantojiet kādu kandidātiem paredzētu testu vai vakances aprakstā norādiet, ka izskatīsiet tikai CV no kandidātiem, kas izpildījuši nelielu uzdevumu (atbilde uz kādu jautājumu, īpašas norādes pieteikuma vēstulē u.t.t.). Ja uzdevums nebūs izpildīts, šādus CV bez sirdsapziņas pārmetumiem varat neizskatīt.

Neaizraujamies ar abreviatūrām

Abreviatūras – tas ir labi. Nesaprotamas abreviatūras – slikti. Ja vakances aprakstā norādāt saīsinātu uzņēmuma vai amata nosaukumu, pārliecinieties, ka tie būs saprotami potenciālajiem kandidātiem.

Iespējams, ir vērts vismaz teksta sākuma daļā paskaidrot, ko apzīmē noslēpumainie burti, jo citādāk varat tikt nesaprasts.

“Ļoti pazīstamai firmai steJdzami vajadzīgs dEzainers”

Gramatikas kļūdas var sabojāt visu. Pirms publicēt vakanci, pārbaudiet tekstu, vai neesat pieļāvis kādu pareizrakstības vai neuzmanības kļūdu. Iedodiet to pārbaudīt kolēģim vai izmantojiet kādu tiešsaistes pārbaužu servisu.

Jāapzinās, ka viena neliela kļūda var Jums izmaksāt labu kandidātu. It sevišķi – ja tā pieļauta vakances nosaukumā.

Esiet vērīgi, pacentieties maksimāli precīzi aprakstīt darba pienākumus, prasības kandidātiem, un Jūsu vakance vienmēr sasniegs pareizo auditoriju.