2023-04-13 14:47:21

Vairāk nekā puse strādājošo iedzīvotāju vēlētos papilddarbu

2018.06.12

papilddarbs-relize

Vairāk nekā puse jeb 53% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju bez pamatdarba vēlētos arī papilddarbu, liecina darba portāla CV Market veiktā aptauja.

Aptaujā "Vai bez pamatdarba Jums ir arī papilddarbs?" 53% respondentu atbildējuši, ka lai gan viņiem tā nav, viņi labprāt vēlētos šādu iespēju. 11% aptaujas dalībnieku papilddarbs jau ir, savukārt 9% aptaujāto atklājuši, ka viņiem nav pamatdarba, bet ir tikai piepelnīšanās iespējas. Tikmēr 27% respondentu norādījuši, ka viņiem papilddarbs nav aktuāls.

"Ikviena strādājošā vēlme ir pēc iespējas vairāk nopelnīt, taču ne vienmēr to izdodas izdarīt esošajā darba vietā. Tādēļ papilddarba meklējumi ir saprotami" aptauju komentē CV Market personāla atlases vadītājs Kristaps Kolosovs. Viņš skaidro, ka papildnodarbošanās veidus var iedalīt galvenokārt divās kategorijās. Viena no tām ir papildus ienākumu gūšana, nodarbojoties ar kaut ko pavisam atšķirīgu no pamatdarba pienākumiem. Piemēram, realizējot kādu hobiju vai aizraušanos. Savukārt otra kategorija ir līdzīgu pienākumu veikšana vēl citā uzņēmumā vai privāti. "Ja papilddarbs ir cilvēka aizraušanās, tad tas ir lielisks veids kā nopelnīt vairāk. Taču, ja strādājošais vienu un to pašu dara vairākās vietās, jo pamatdarbā nenopelna pietiekami, ir vērts padomāt, kā situāciju varētu uzlabot." K.Kolosovs skaidro, ka to, cik daudz iespējams nopelnīt, nenosaka vien profesija, bet arī strādājošā darba pieredze un izglītība. "Ja neesat apmierināti ar algu pamatdarbā, ir vērts padomāt par papildus izglītošanos un prasmu uzlabošanu. Tā ir iespēja būt augstāk novērtētam esošajā darbavietā." Savukārt darba devējiem K.Kolosovs iesaka vienmēr atvēlēt vietu darbinieku izaugsmei un papildus ienākumu gūšanai. "Tādā veidā ir iespējams saglabāt konkrētajai darba vietai lojālus darbiniekus, kuri nemeklē papildus ienākumu avotu pie konkurentiem."

Aptaujas dati arī atklāj, ka biežāk papilddarbu labprāt uzņemtos strādājošie vecumā līdz 35 gadiem. Tikmēr tāds jau ir lielākoties respondentiem vecumā pēc 35 gadiem. Savukārt iespēju papildus piepelnīties bez pamatnodarbošanās esamības biežāk izmanto sievietes. Tie respondenti, kuri norādījuši, ka viņiem jau ir papilddarbs, visbiežāk strādā finanšu, grāmatvedības un pārdošanas jomās. Savukārt aptaujas dalībnieki, kuriem nav nepieciešamība pēc papildus nodarbošanās, lielākoties pārstāv apkalpojošo, asistēšanas un administrēšanas sfēru, kā arī ieņem vadošus amatus.

Tikmēr tiešsaistes darba piedāvājumu portāla "CareerBuilder" pētījums liecina, ka papildus darbs aizvien vairāk sāk kļūt par daudzu strādājošo dzīves normu. Aptaujas dati liecina, ka 29% amerikāņu ir otrs darbs. Turklāt šāds papildus ienākumu gūšanas avots novērojams starp strādājošajiem ar visdažādākā līmeņa ienākumiem. Populārākās nozares, kuru nodarbinātie izvēlas arī papildusdarbu, secīgi ir viesmīlība, mazumtirdzniecība, transports, veselības aprūpe, pārdošana, informācijas tehnoloģijas, finanšu pakalpojumi un ražošana.

CV Market aptaujā "Vai bez pamatdarba Jums ir arī papilddarbs?" kopumā piedalījās 646 respondenti vidēji vecumā no 20 līdz 55 gadiem.

darba_piedavajumi